Do you crêpe ?

When I went on Twitter this evening, I saw the hashtag #PancakeDay was trending, and I asked myself 'why not share my little recipe of ...


When I went on Twitter this evening, I saw the hashtag #PancakeDay was trending, and I asked myself 'why not share my little recipe of thin and sweet crepes to celebrate this event ?'. I admit that I should have published it last Tuesday for 'Chandeleur' (the Pancake Day in France), but hey, better late than never right ? And well, it is Shrove Tuesday (or Mardi Gras) and after all, crepes are the french-style pancakes so take out your pan !


For twenty crepes, you will need :

- 250g of flour.
- 500mL of milk.
- 4 eggs.
- one pinch of salt.
- 40g of butter.
- 50g of sugar.

1) Mix flour with milk until you obtain a lump-free mixture.
2) Beat the eggs and add them with a pinch of salt and the sugar.
3) Melt the butter and pour it to the mixture.
4) Preheat a lightly oiled frying pan and using a ladle, pour and spread the batter evenly.
5) Let the both sides of the crepes turn golden. You can even flip them in the air, that's the fun part of making crepes.
6) Do this with the rest of the dough.
7) Serve them as you cook or stack onto a plate.
8) Top your crepe with what you want (chocolate is always the best idea!) and enjoy them your eyes closed, as Emile in Ratatouille. Enjoy!


En allant sur Twitter tout à l'heure, j'ai vu le hashtag #PancakesDay en TT, et je me suis dite 'pourquoi ne pas partager ma petite recette de crêpes légères et sucrés pour fêter l'évenement ?'. J'avoue que j'aurais mieux fait de la publier mardi dernier pour la Chandeleur, mais bon, mieux vaut tard que jamais non ? Puis, c'est Mardi Gras après tout et les crêpes, c'est des pancakes à la française donc sortez vos poêles!

Pour une vingtaine de crêpes, vous aurez besoin de :

- 250g de farine.
- 500mL de lait.
- 4 oeufs.
- 1 pincée de sel.
- 40g de beurre.
- 50g de sucre.


1) Mélangez la farine avec le lait jusqu'à obtenir une pâte sans grumeaux.
2) Battez les oeufs puis ajoutez-les avec une pincée de sel et le sucre.
3) Faites fondre le beurre et versez-le au mélange.
4) Préchauffer une poêle légèrement huilée puis à l'aide d'une louche, versez et répartissez la pâte uniformément.
5) Faire dorer quelques minutes les deux côtés de la crêpe. Vous pouvez les faire sauter, c'est la partie 'fun' de la recette.
6) Faites ceci pour tout le reste de la pâte.
7) Servez-les directement après cuisson ou empilez-les sur une assiette.
8) Garnissez votre crêpe de ce dont vous avez envie (le chocolat, c'est toujours la meilleure idée!) et dégustez-les les yeux fermés, comme Emile dans Ratatouille. Bon appétit!

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1 comments

  1. i should try this , even i have 0 knowledge about cooking LOL

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